Γυναικεία προβλήματα υγείας: Προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο

0

Γυναικεία προβλήματα υγείας: Προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο

Το προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο είναι ένα σύνδρομο με περισσότερα από 150 γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται περίπου 1-2 εβδομάδες πριν από την εμμηνόρροια . Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: συναισθηματικά συμπτώματα όπως εναλλαγές της διάθεσης, έντονο εκνευρισμό μέχρι ακόμα και κατάθλιψη, καθώς και σωματικά συμπτώματα, όπως κατακράτηση υγρών, κόπωση, πονοκέφαλοι και στομαχικές κράμπες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε ή ακόμη και να αποφύγουμε το σύνδρομο;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν σε ένταση και δεν είναι πάντα φυσιολογικά . Μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύουν κάποιο βαθύτερο πρόβλημα υγείας, από χρόνια φλεγμονή, προβλήματα του θυρεοειδούς, ή υψηλά επίπεδα άγχους που γίνονται μια πραγματική πρόκληση κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά ο λόγος πίσω από το σύνδρομο θα μπορούσε να είναι μια κυριαρχία οιστρογόνου, ή πιο απλά, ένα πλεόνασμα οιστρογόνων σε ορισμένους ιστούς, σε σχέση με την προγεστερόνη. Επομένως η αποτοξίνωση ώστε να απαλλαγεί το σώμα από το πλεόνασμα των οιστρογόνων, μπορεί να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ορισμένοι τύποι πρόληψης που έχουν ωφελήσει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών είναι:
  • Αντιφλεγμονώδης Διατροφή

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε τα γαλακτοκομικά – γλουτένη – ζάχαρη και τα μεταποιημένα τρόφιμα, ειδικά τις ημέρες που αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα. Έχει αποδειχθεί ότι οι παραπάνω τύποι τροφίμων μπορούν να τροφοδοτήσουν την φλεγμονή που αυξάνει τη δραστηριότητα της αρωματάσης, το ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα. Υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνου σε σχέση με την προγεστερόνη σχετίζονται με το προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες με έντονα συμπτώματα τείνουν να τρώνε 62% πιο εξευγενισμένους υδατάνθρακες, 79% περισσότερα γαλακτοκομικά, και 275% κατεργασμένη ζάχαρη από ό, τι άλλες γυναίκες!

  • Κάνετε έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο πάσχουν από χαμηλή θυρεοειδική λειτουργία.

  • Προστατέψτε το συκώτι

Η κακή ηπατική λειτουργία συνδέεται με έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η προστασία του ήπατος σας μπορεί να ξεκινήσει με μικρές αλλαγές, όπως μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοόλ, και αποφυγή του καπνίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι ο καφές και το τσάι μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και κάποια συμπληρώματα υγείας ή βότανα με δράση αποτοξίνωσης του ήπατος, όπως το γαϊδουράγκαθο (Milk Thistle).

  • Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Εμπλουτίστε την διατροφή σας με βιολογικό κόκκινο κρέας, ή ακόμα καλύτερα, τροφές πλούσιες σε σίδηρο που προέρχονται από φυτά ή όσπρια. Για χορτοφάγους ή vegans σημαντικές πηγές σιδήρου είναι το μαγειρεμένο σπανάκι, κάσιους, φακές και φυσικά…η ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!

  • Χρησιμοποιήστε συμπλήρωμα διατροφής με Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ χρήσιμο συστατικό όσων αφορά τις μυϊκές κράμπες και τον αγγειοσπασμό. Για την μείωση των παραπάνω, συμπληρώστε με τουλάχιστον 350 mg μαγνήσιο το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται το βράδυ, καθώς επίσης συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι 50γρ μαύρη σοκολάτας περιέχει 128 mg μαγνησίου. Την επόμενη φορά που θα λαχταράς τη σοκολάτα γιατί να μην ετοιμάσεις ένα ρόφημα με βιολογικό, ακατέργαστο κακάο σε σκόνη, με γάλα σόγιας και μέλι;

  • Φυτικά συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν μερικά φυτικά συμπληρώματα που έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και επίσης στο προεμμηνησιακό σύνδρομο. Τα φυτικά φάρμακα μπορεί να είναι ισχυρά και μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, επομένως, πάντα να βασίζονται στις συμβουλές του επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση τους.

Βότανα όπως το Black Cohosh, μπορεί να είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι κυρίως ευερεθιστότητα και άγχος ή ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος.

Agnus castus είναι το νούμερο ένα βότανο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, όπως εκνευρισμός, κατάθλιψη και ακανόνιστος κύκλος. (Dittmar et al, 1992 · Feldmann et al, 1995).

Η πικραλίδα (Taraxacum officinale), είναι ένα άλλο βότανο με εξαιρετικές διουρητικές ιδιότητες που βοηθά στην εξάλειψη της περίσσειας νερού από το σύστημα, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα του φουσκώματος. Τα φύλλα περιέχουν φυσικό κάλιο και έτσι δεν μειωνουν το κάλιο στον οργανισμο, όπως τα συνθετικά διουρητικά.

  • Άσκηση

Οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά, σπανίως υποφέρουν τις εναλλαγές της διάθεσης και τη σωματική δυσφορία πριν την περίοδο. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας, και την ίδια στιγμή μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, την ορμόνη που εκκρίνεται λόγω άγχους.

Μερικοί από τους πελάτες μου ρωτούν αν είναι ασφαλές να ασκηθούν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου: οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορούν πραγματικά να ανυψώσουν την προπόνησή σας. Αυξάνουν την ανοχή στον πόνο και την γρήγορη αποκατάσταση των μυών. Την επόμενη φορά που κατά την διάρκεια της περιόδου νιώσετε ότι δεν έχετε διάθεση για άσκηση ή δεν μπορείτε να σηκωθείτε από τον καναπέ σας, διαθέστε έστω και 30 λεπρά περπάτημα ή YOGA και δεν θα το μετανιώσετε!

Διαβάστε επίσης...